Wednesday, November 16, 2005

Vi uppfostrar blivande velourmän

(Viktor tvättar potatis)

Hushållsarbete är kul! Ja, det är inte jag som tycker det alltså utan vår 18-månadersson. Själv tycker jag att det mesta av hushållsarbetet är vedervärdigt trist och förslösad tid. Som tur är tycker sonen att det är jätteroligt att vara med i köket och att plocka grejer i lägenheten.

För tillfället har han ju just varit väldigt sjuk och är gnällig, trött och kinkig som tusan. Till råga på allt håller hans första kindtänder på att bryta igenom vilket sänker gnälltröskeln ytterligare. Det finns bara två saker som funkar och det ena är Star Trek på tv och det andra är hushållsgöromål. Star Trek The New Generation körs i ett block mellan 14 och 17 på dagarna och nu när han varit sjuk har han och den ömma fadern legat i soffan och glott. Nu när sonen är lite piggare känner han igen signaturmelodin och kommer störtande för att stå limmad vid tv:n och skrika "TITTA! TITTA!" dansandes till musiken. Men, det är hushållssysslor som är grädden på moset ändå, det är väldigt fascinerande vad ett 18-månadersbarn faktiskt kan klara av.

Idén tycker jag är god, det ska böjas i tid det som krokigt ska bli heter det ju, de här små gossarna ska ju bli vuxna män så småningom och då är det väl inte så dumt att kunna laga annat än nudlar och musikersoppa (varmt vatten med ketchup) samt att kunna tvätta sina kläder. Att Viktor tycker det är roligt och får honom att sluta gnälla är ju bara en trevlig bonus. Detta brukar han göra:
  • Slänga sina blöjor efter byte
  • Diska (nåja, vispa lite med händerna i vattnet och suga på diskborsten)
  • Sopa köksgolvet
  • Tvätta potatis och lägga den i kastrull
  • Hämta posten (pappa assisterar)
  • Plocka upp sina leksaker
Att allting tar tio gånger så lång tid som om vi skulle göra det själva vägs upp av att vi slipper höra på det eviga gnället. Ja, och sen får man ju såklart göra det riktigt sen när han inte ser (man vill ju inte skada hans självkänsla) men det må vara hänt. Kanske deras partners kommer tacka oss i framtiden, vi kan ju alltid hoppas.

Har ni förresten hört den här?
1. En flicka tar en sopkvast och vispar med den på golvet: "ooooh så sött, hon vill göra precis som mamma!"
2. En pojke tar en sopkvast och vispar med den på golvet: "ooooh så tufft, han spelar hockey!"

Min äldste son har vid några tillfällen beskyllt mig för att bara skaffa barn för att ha dem som slavar. Det ligger nog något i det du Tom! ;-)

2 Comments:

Blogger fialoppan said...

Vilken bra blogg! Visst klarar de mycket de små liven, har en 17-månaders och han gör ungefär de saker din son gör. Det är så kul att se hur stolt han blir när han utfört någon liten syssla!

1:39 AM  
Blogger Susanna said...

Vad kul med fler Star Trek barn. Här det dock Star Trek Deep Space nine som lockar de små liven.
När signaturmelodin spelas så ropar Tova glatt "Tova åka rymdskepp"

4:45 AM  

Post a Comment

<< Home