Friday, October 28, 2005

Culture krock

Innan vi flyttade hit till södra Californien kunde jag aldrig föreställa mig hur stor skillnad det skulle vara kulturmässigt. Jag menar, vi lever ju dagligen i Sverige med Mc Donald's, hollywoodfilmer, Fordar, Sabrina tonårshäxan, halloween (ja kanske inte dagligen på just den punkten då) och så vidare. Jag tänkte i min enfald att det inte skulle bli en sån kulturkrock som det blev. Nåja, jag är inte slagen till marken av chock utan mer lite konfunderad, förvånad och stundtals road. Ibland blir jag till och med lite skraj... Den sak som jag främst slås av är hur framträdande och tydlig "the American dream" är och hur den påverkar könsrollerna.


(Bilden: Maken sjalar Viktor på ryggen medan han lagar middag så att jag ska få vila lite)


Jag tyckte att det feministiska klimatet i Sverige var lite kyligt och att vi där har lång väg kvar till jämställdhet. Att komma hit var nästan som att resa med tidsmaskin 50 år tillbaka i tiden. En gång såg jag en artikel ur Housekeeping Monthly anno 1955 (om den är autentisk eller ej vet jag inte men det är till artikeln jag associerar hur som helst) och både asgarvade och förfasades över hur könsrollerna såg ut då. Trots det underliggande allvaret är det till denna lilla skrift jag ibland får blixtklara återkopplingar när jag lever i min californiska omgivning.

Alla medelinkomsttagare ska vara gifta, ha hus, hund, två barn (i den ordningen) och en SUV. Även om kvinnorna jobbar så är hemmet och barnen deras domäner och det suckas och klagas och raljeras över männens okunskaper inom områdena hem och barn. Det är otroligt mycket tjat om boys will be boys och flickorna får absolut inte lorta ned sig. TV:n spottar ur sig den ena klichén efter den andra så jag bara gapar till slut. Reklamen är... får man svära? Äh, jag nöjer mig med att tala om att jag flera gånger mailat företagen och meddelat dem min syn på deras sexistiska reklamfilmer. Kanalerna är nedlusade med dåliga sitcoms med en förvirrad och klantig alternativt fet man som har dålig kontakt med sitt känsloliv och en hemmadonande, förnumstig kvinna med totalansvar för hem och barn. Alla nickar igenkännande. Eller? Aftonbladets Mats Strandberg krev en artikel om TV:s roll i förmedlandet om könsrollerna. Tycker han har helt rätt, jag har aldrig Älskat Raymond. Frågan är om Alla Älskar Raymond inte är mitt absoluta hatprogram alla kategorier? Ett skönt inslag i TV-misären är dock en ny kanal som heter LOGO - "Entertainment programming for the lesbian and gay community." Häromdagen blev jag så glatt överraskad att jag nästan började gråta när de talade om socialisering av manligt och kvinnligt beteende i en liten kortfilm. Det är inte klokt vad man blir avtrubbad och vad feministglasögonen fort blir lite dimmiga när man bara matas med sterotyper hela tiden.

Mina nyfunna väninnor tycker att min man är såååå duktig när han byter blöjor och när jag talar om att han har ansvaret för matinköp och middagslagning, ja då svimmar de nästan. Detta är saker som är helt självklara för oss och som vi inte funderar så mycket över. Det känns underligt att det skiljer så mycket. Visst, nog finns det väl liknande fall hemma i Svedala men generellt så är mitt intryck att det är "normalt" att män är involverade i hushållsarbete i viss mån. Nu är staden vi bor i iofs ganska konservativ, jag antar att det generella intrycket kan vara annorlunda bara några mil härifrån. Tex är San Fransisco känd som mer liberal, kanske framförallt för sin syn på homosexuella. Kulturkrock har jag i alla fulla fall råkat ut för utan tvekan här i Riverside.

Ibland blir jag helt misantropisk och drar extremt stora växlar på detta med "boys will be boys"-dravlet och vad det medför i förlängningen. I såna stunder tänker jag att det fan inte är underligt att detta land har så hög kriminalitet när det bara drösar omkring testosteronindoktrinerade medborgare med självhävdelsebehov och noll kontakt med sina känslor. Efter en stund brukar jag sansa mig och inse att det är många fler sociala faktorer som spelar in, fast ändå... inte kan det väl någonsin vara skadligt att ha bra självkännedom och en sund självbild?

Dagens filmtips: Ma vie en rose

0 Comments:

Post a Comment

<< Home